Sprawne leczenie dny moczanowej w dużym stopniu zależy od samego pacjenta. Ponieważ wystąpienie tej artretycznej dolegliwości powiązane jest z nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi, ograniczenie kolejnych ataków powinno być osiągnięte nie tylko za pomocą leków, ale również zmiany stylu życia. Podstawą leczenia dny moczanowej jest przede wszystkim modyfikacja codziennej diety. W tym celu należy ograniczyć potrawy, które zawierają bardzo dużo związków puryn. Dzięki temu w znacznym stopniu zmniejsza się poziom kwasu moczowego we krwi, a także ograniczone zostaje ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Wykluczenie z diety niektórych pokarmów poprawia również prawidłową wagę ciała i pozwala utrzymać kontrolę nad innymi schorzeniami, które towarzyszą dnie moczanowej.
Ograniczenie puryn w diecie
Związki puryn pełnią ogromną rolę w rozwoju dny moczanowej, ponieważ przyczyniają się one do podniesienia stężania kwasu moczowego w płynach ustrojowych. Dlatego należy ograniczyć ich spożywanie, zwłaszcza w okresie wystąpienia ataku dny moczanowej, a także w okresie rekonwalescencji. Pacjenci cierpiący na podagrę powinni unikać przede wszystkim podrobów, takich jak wątróbka, móżdżek czy nerki. Nie powinno się spożywać również czerwonego mięsa w postaci wołowiny, wieprzowiny, boczku oraz dziczyzny. Należy do tego doliczyć także wywary, sosy, buliony i galarety mięsne. Na podniesienie natężenia kwasu moczowego wpływ mają również ryby morskie, takie jak makrele, łososie i sardynki oraz owoce morza w postaci skorupiaków. W diecie nie powinno brakować warzyw, ale niektórych powinno się unikać, m.in. szpinaku, kalafiora, grochu czy fasoli. Negatywny wpływ ma także herbata, kawa i alkohol.
Podagra i odpowiednia dieta na dnę moczanową
Wiele produktów spożywczych może potencjalnie obniżyć ryzyko pojawienia się ataków dny moczanowej. Należy do nich m.in mleko o niskiej zawartości tłuszczu, a także jogurt. Część pacjentów może nie tolerować mleka, dlatego powinni oni uzupełnić dietę o ser, maślankę czy kefir, ponieważ nie wywołują one żadnych kłopotów żołądkowych. Kluczową rolę w codziennej diecie pełnić powinny owoce i warzywa o niskiej zawartości puryn, a także jaja, orzechy i nasiona, które są bardzo dobrym źródłem białka. Spożywać można również niewielkie ilości mięsa białego, np. w postaci kurczaka lub indyka. Ponieważ dna moczanowa jest chorobą bardzo męczącą dla organizmu, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. W tym celu najlepiej pić wodę, która dodatkowo usuwa nadmiar kwasu moczowego z organizmu. Więcej na stronie: http://leczeniednymoczanowej.pl/dna-moczanowa/dna-moczanowa-dieta/
Nawyki żywieniowe przy dnie moczanowej
Bardzo często nawyki związane z określoną ilością oraz porą spożywanego pokarmu mogą mieć wpływ na wystąpienie napadu dny moczanowej. Dlatego należy unikać diet odchudzających, opartych na niskim spożyciu węglowodanów. Przy wysokim stężeniu kwasu moczowego nie powinno się również całkowicie pościć lub spożywać zbyt wiele pokarmu naraz. Należy również ograniczyć alkohol, zwłaszcza piwo i napoje wysokoprocentowe, takie jak whiskey i wódka. W pokarmie nie powinno być także zbyt wiele witaminy C.
Czytaj także: http://www.podagra.net.pl/informacje/dieta-w-podagrze/