Jeżeli chcesz kochać świat, zbawiać go i karmić, to wspaniale. Lecz najpierw pokochaj i nakarm siebie. – Stuart Wilde

Jak groźne jest zatrucie salmonellą?

Zatrucie salmonellą jest nadal jedną z przyczyn hospitalizacji. To schorzenie wywoływane jest bakterie, dlatego też często wyłącznie objawowe leczenie nie daje efektów, choć zależy to zwykle od właściwości konkretnego szczepu. Jakie są objawy salmonelli i kto powinien zachować szczególną ostrożność, aby nie doszło do zatrucia?

Przyczyny salmonelli

Najbardziej znanym powodem zatrucia są jajka lub mięso kurczaka. Obecnie tego typu zatrucie salmonellą występuje coraz rzadziej, ponieważ kury są szczepione przeciwko tej chorobie. Zachorowanie nadal jest możliwe, ponieważ schorzenie mogą wywołać różne szczepy. Oprócz wyżej wymienionych pokarmów niebezpieczne są wszelkie nieświeże produkty pochodzenia zwierzęcego. Bakterie salmonelli mogą zostać także przeniesione przez szkodniki. Zazwyczaj są to muchy lub gryzonie, takie jak myszy lub szczury. Dlatego oprócz zwracania uwagi na daty ważności produktów, konieczne jest chronienie żywności przed zanieczyszczeniem.

Objawy salmonelli

Jakie są główne objawy salmonelli? Podstawowe symptomy salmonelli pojawiają się zazwyczaj dopiero po kilku godzinach. Najbardziej znanymi objawami tej choroby są przede wszystkim ból brzucha, wymioty i biegunka. Oprócz tego może pojawić się także ból głowy oraz podwyższona temperatura.

Leczenie tego schorzenia może polegać na podawaniu węgla aktywnego oraz odpowiedniej, lekkostrawnej diety. Jednak jeśli objawy są niezwykle ostre lub po prostu nie ustępują po kilku dniach, konieczne jest zastosowanie antybiotyku. Jeśli szybko dochodzi do odwodnienia, niezbędne jest leczenie szpitalne.

Salmonella u dzieci

Kto powinien szczególnie uważać na zatrucie bakteriami salmonelli? Salmonella u dzieci może być szczególnie niebezpieczna. Dzieje się tak, ponieważ wyżej wymienione objawy, takie jak wymioty czy biegunka, doprowadzają zazwyczaj do niebezpiecznego odwodnienia. Dlatego też, w przeciwieństwie do osób dorosłych, dzieci z objawami salmonelli powinny być jak najszybciej przewiezione do szpitala. Nawet jeśli sytuacja nie jest bardzo niebezpieczna, powinna im zostać udzielona pomoc w postaci nawadniającej kroplówki.

Salmonella w ciąży

Na zatrucie salmonellą powinny uważać także kobiety oczekujące dziecka. Salmonella w ciąży może być niebezpieczna ze względu na szybkie odwodnienie. Taki stan nie tylko jest powodem złego samopoczucia, ale może być także przyczyną poronienia lub uszkodzenia płodu z powodu braku istotnych składników. Brak odpowiedniego leczenia może doprowadzić również do uszkodzeń narządów u kobiety.

W trudnych przypadkach niezbędne są antybiotyki, które są niezbędne do zwalczenia bakterii. Ze względu na spore niebezpieczeństwo zaleca się, by kobiety w ciąży nie spożywały surowego mięsa ani jajek. Nie powinny również zajmować się obróbką tego typu produktów.

W przypadku gospodarstw domowych zatrucie salmonellą często wynika z niewłaściwego przygotowywania mięsa. Stosowanie tej samej deski do surowego mięsa i innych produktów zwiększa ryzyko zatrucia. Także niewłaściwe przechowywanie lodów i innych produktów zawierających składniki odzwierzęce może spowodować chorobę. Powodem zatrucia salmonelli może być także niewłaściwa higiena. Szczególnie brak mycia rąk przed spożywaniem posiłku.

Warto pamiętać, że większość szczepów bakterii salmonelli ginie w wysokich temperaturach. Zamrożenie produktów sprawia jedynie, że bakterie nie mnożą się, jednak takie działanie nie sprawia, iż można się ich pozbyć. Dlatego też w przypadku podejrzanych produktów, najlepiej jest je wyrzucić lub w ostateczności poddać działaniu wysokiej temperatury.

Jak groźne jest zatrucie salmonellą?
5 (100%) 2 votes